Actueel

Brugnamen goedgekeurd!

De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 30 juni 2022 mijn voorstel goedgekeurd om twee bruggen op de Leidsegracht een naam te geven die herinnert aan zijn geschiedenis vol vondelingenleed. De brug over de Prinsengracht krijgt de naam Angenietje Swarthofburg en de brug over de Keizersgracht Abel Weetnietbrug. Angenietje staat voor alle minnen die de zorg voor een kind uit het Aalmoezeniersweeshuis op zich hebben genomen. Abel Weetniet representeert alle vondelingen die op straat gevonden werden. Tussen 1780 en 1828 waren dat 20.000 kinderen waarvan 2/3 op de Leidse- en Prinsengracht op een stoep of keldertrap achtergelaten waren.

Dringende oproep voor nakomelingen van Angenietje Swarthof, voorbeeldmin van het Aalmoezeniersweeshuis.

Ik zoek nakomelingen van Angenietje Swarthof. Dit in verband met de onthulling van de brugnaam Angenietje Swarthof. Dit willen we graag laten doen door nakomelingen van Angenietje Swarthof. Nakomelingen van Angenietje Swarthof dragen de achternamen: Assman, Belmer, van Blaaderen, Bijning, van Geemen, Geudeker, Greeven, Langeweg, Mantel, Polman, Roering, Schaink, Sprenger, Vlaming. Weet u dat u dat zij een voormoeder van u is, neem dan alstublieft contact met mij op.

De tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam over de vondelingen van het Aalmoezeniersweeshuis van 1780-1830 is weer verleden tijd.

De animaties over de voorbeeldkinderen die op de tentoonstelling te zien waren, zijn op het Youtubekanaal van het Stadsarchief terug te vinden. Voor reacties in de pers over boek en tentoonstelling zie onder aan deze bladzijde.

Voor een handleiding over genealogisch onderzoek naar vondelingen van het Aalmoezeniersweeshuis klik hier.

Amsterdamse vondelingen van 1792 en hun hedendaagse nakomelingen Onderzoek naar vondelingen in het Aalmoezeniersweeshuis Nakomelingen van vondelingen gezocht