site van Nanda Geuzebroek
home genealogie vondelingen links contact

geschiedenis
naam
kaart Volthe
boerderijnamen

parentelen
Delden
 Ootmarsum
Schüttorf
Emsbüren
Oldenzaal
Volthe

voorouders
Clemens Maria


geusebroek
lippesdevries
rijvordt

kuijt
joling
springer
winsser
minnen
lesscher
vergeer

zijtsel

 


 

 

De naam Lesscher

Voor de betekenis van de naam Lesscher kunnen we terecht in het boek van B.J. Hekket: Oost Nederlandse familienamen, hun ontstaan en hun betekenis.

Hekket geeft als naamsvarianten: Lesschers, Lesker, Liesker. Hij vergeet de variant Lesger te noemen, terwijl dit er diverse takken Lesger zijn, waarvan er tenminste een direct van de boerderij stamt. Ik waag het te betwijfelen of de spellingsvariant inderdaad van Lesscher afstamt. Ik heb nergens een dergelijke relatie kunnen leggen.

Hekket haalt een aantal bronnen aan waarin de boerderij Lesscher genoemd wordt. In 1475 wordt Lesscher Liesker genoemd, in 1495 Lesker en in 1499 Letseker.

Over de betekenis zegt Hekket: "in de 11e eeuw wordt aldaar (Volthe, gemeente Weerselo) ene Liuzekin vermeld, wiens naam een diminutief (=verkleinwoord) van Liuze is, dat zelf op zijn beurt van Liuda stamt, van "liud" (= volk).
Het erve is dan naar de bewoner genoemd, niet door aanhechting van de uitgang '-ink', maar door 'er'."

Voor 1811 worden de bewoners van boerderijen in Twente genoemd naar de naam van het erf. Als een boer sterft zonder mannelijke nakomelingen blijft de erfdochter op de boerderij wonen. Haar man neemt de naam aan van het erf. Zo is de naam Lesscher een aantal malen in vrouwelijke lijn vererft. Ook na 1811 werden de bewoners nog naar het erf genoemd. Ze kwamen alleen niet meer met die naam in de officiële stukken terecht.

Mannelijke Lesschers die naar een andere boerderij vertrekken verliezen hun oorspronkelijke naam. Soms werd de oorspronkelijke naam en de nieuwe naam aan elkaar verbonden. Bijvoorbeeld Jan Leferink op Reinink of Herm Jan Möllink op Lesscher. Ook zijn alle bronnen niet allemaal even consequent met het gebruik van de namen. De ene keer heeft iemand Lesscher en de andere keer Mollink.
De kinderen kregen de naam van het erf, maar soms zie je ook opeens weer een kind dat de oorspronkelijke naam van de vader krijgt. Dit gebeurt vooral rond 1811, toen iedereen een vaste naam moest aannemen.

Het mag duidelijk zijn: genealogie bedrijven in het Overijsselse is een tamelijk ingewikkelde kwestie vanwege de vele wisselingen van naam. Het is dan ook niet altijd even makkelijk de juiste relaties te vinden. Daarnaast is de naamkeuze vaak nogal beperkt. Binnen een gezin kunnen meerdere kinderen met dezelfde naam voorkomen.  Berent Smeijers (ca. 1710-1779) en Jenne Lesscher (ca. 1712-1768) hebben bijvoorbeeld drie zoons die Jan, Joannes of Johannes heten. Tenminste twee daarvan leven tegelijkertijd. De jongste wordt aangeduid met Jan jr. Daarnaast hebben ze nog twee dochters die beide volwassen worden en Johanna heten.
 

naar boven

 

 

 
   copyright©Nanda Geuzebroek 2004

laatst bijgewerkt 20 november 2005