Genealogische oplichterij

aanvulling 17 maart 2017
Ik heb niet meer gevolgd of onderstaande praktijken zich nog voordoen. Maar de Geusebroeken hebben echt geen wapen! De enige echte geschiedenis van de Geusebroeken (in al zijn schrijfvarianten) vindt u hier, op deze site!

 

Onlangs kreeg ik een brief toegezonden door de heer P. Geuzebroek, die hij had gekregen van de heer Willem Lambertus, voorzitter van  de Stichting Genealogie Nederland. Hierin werd hem De Kroniek van het oude geslacht Geuzebroek aangeboden. Bij zijn onderzoek was de heer Lambertus ook gestuit op een familiewapen van de familie Geuzebroek! Dit alles was voor snelle beslissers met korting te koop voor 49.95.

De heer Lambertus was in 2005 in het nieuws. (Zie bijvoorbeeld De Telegraaf van zaterdag 17 september.) In het verleden is dat ook het geval geweest. Hij is namelijk al eerder veroordeeld voor deze vorm van oplichting. Maar telkens begint hij weer opnieuw onder een andere mooie naam. De gegevens die hij zgn. verzameld heeft, hebben niets met de familie wiens gegevens hij aanbiedt, te maken. Ook het familiewapen is aan de fantasie van deze heer ontsproten.

De websites van het Centraal Bureau voor de Genealogie en van de Consumentenbond waarschuwen om niet op de aanbieding van deze meneer in te gaan. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de familie Geuzebroek (die hij op z'n minst met een -s had moeten schrijven!), maar voor elke familie.